Het rijksmonument dat in 1862 gebouwd werd als katoenspinnerij voor het bedrijf Deen heeft door de jaren heen verschillende eigenaren en functies gekend. Zo vestigde er zich omstreeks 1880 een wollenstoffenfabriek, die tussentijds nog verkocht werd, alvorens het in 1911 een dependance werd van wollenstoffenfabriek BeKa. Op deze locatie werd destijds de ruwe wol ontward, schoongemaakt en met smoutolie behandeld. Dit werk werd ook wel ‘duivelen’ genoemd. Mede doordat de werknemers tamelijk smerig werden en als bijnaam ‘duvel’ kregen is de huidige naam ‘Duvelhok’ ontstaan.
In 1969 werd in het gebouw een werkcentrum voor beeldende kunst gestart, waarna het Duvelhok in 1974 onderdeel werd van de Stichting Musische Vorming (SMV). Deze stichting werd in 1983 ook de eigenaar van het gebouw en liet het in 1984 restaureren. Uit deze tijd stamt ook de nieuwe schoorsteen die zich aan de zuidzijde van het gebouw bevindt. Op 31 augustus 1984 heropende koningin Beatrix het Duvelhok.
De nieuwe eigenaren hebben nu het plan om een ‘social salon’ in de voormalige fabriek te beginnen. Een kapsalon waar ouderen en demente mensen hun haar kunnen laten verzorgen, maar waar ze vooral andere mensen kunnen ontmoeten. Tevens zal er ruimte zijn voor exposities van kunstenaars en wordt er een glas- en mozaïkatelier gevestigd.
Bouwburo Vitruvius BV verzorgt de bouwkundige opname, de investeringsbegrotingen en onderzoekt de mogelijkheden tot subsidiëring en financiering.
Anno 2014 is de voorgevel van het gebouw te herkennen aan een schoorsteen waarvan de bakstenen onderbouw versierd is met spaarvelden en boogfriezen. De zijvleugel heeft een verdieping en is voorzien van een met pannen gedekt zadeldak. Aan de linkerzijde staat tevens een gebouwtje met een schilddak waarvan de gevelopeningen getoogd zijn. De langgerekte fabrieksvleugel die erachter ligt wordt getypeerd door zijn sheddaken.